България трябва да търси междинна позиция, защото въглищните централи допринасят за

...
България трябва да търси междинна позиция, защото въглищните централи допринасят за
Коментари Харесай

Пеканов: Трябва да търсим междинна позиция, защото въглищните централи допринасят за енергийната сигурност

България би трябвало да търси междинна позиция, тъй като въглищните централи способстват за енергийната сигурност. Това разяснява пред bTV служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

Намаляването на нездравословните излъчвания без затваряне на мощности е мъчно изпълнимо в настоящата среда, няма явен механизъм, уточни той. 

„ В България сега – тази година и идната, да се понижат излъчванията ще е доста мъчно, тъй като действително въглищните централи сега са на облага. Освен че вършат огромни облаги, които се връщат в страната, те способстват и за енергийната сигурност в района “, сподели още служебният вицепремиер.

Зелената договорка обаче продължава да бъде съответстваща, добави той. Според него би трябвало да се търси междинна позиция. България би трябвало да търси по-реалистични задължения, уточни министърът.

Атанас Пеканов означи още, че доста работни места ще бъдат изгубени, само че те би трябвало да бъдат обезпечени в нови промишлености, които да са устойчиви във времето. Предоговарянето на Плана за възобновяване и резистентност е дълъг развой, той ще блокира средствата от идващите траншове, нито една страна до момента не го е направила, изясни Атанас Пеканов.  

Той напомни, че Планът е обществено притежание от април предходната година, когато е оповестен. „ Ангажиментът, който влиза в областта на декарбонизацията, е всяка година да се понижават нездравословните излъчвания от въглищните централи с по 10%. Планът беше подписан от постоянния кабинет на премиера Кирил Петков, това бяха най-трудните диалози с Европейската комисия, не можахме да се обединим към някакви съглашения с Европейска комисия по линия на декарбонизацията. Те желаеха ясни и точни задължения, ние нямаше по какъв начин да поемем такива “, изясни Атанас Пеканов. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР